Zadnji kavboj

dokumentarni film
scenarist in režiser Tadej Čater

produkcija December
koprodukcija RTV Slovenija

sinopsis

»Kavbojsko mesto«, ki so ga za potrebe snemanja vesternov postavili v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja v Tomačevem v Ljubljani, ni nikoli zares zaživelo. Dobesedno pogorelo je. Barake pa so postale dom priseljencev iz drugih republik nekdanje Jugoslavije. »Kavbojsko mesto« pa je zaživelo drugje – v Bijeljini v BiH. Ustvaril ga je upornik, večni iskalec pravice in resnice ter navdušenec nad vesterni, Hari Džekson.

Dokumentarni film Zadnji kavboj pripoveduje zgodbo o fotografu in režiserju vesternov, ki se je leta 1966 iz Ajluša Muslija uradno preimenoval v Harija Džeksona, svojim trem hčeram pa je dal kavbojska imena Dženita, Džanet in Virdžinija. Kot Hari Džekson je posnel, ne pa tudi dokončal, trinajst vesternov, v katerih je sam tudi odigral glavno vlogo šerifa. Njegov prijatelj, sicer kinooperater v Bijeljini, snemalec, igralec, montažer, organizator… Juso Muratović pa je bil tako kot v resničnem življenju tudi v filmu njegov pomočnik. Ta se je svoje obrti naučil v Sloveniji.

Ne Hari ne Juso nista v filmih nikoli umrla. Žal pa se je v resničnem življenju zgodilo drugače. Hari je umrl leta 1999, Juso pa še danes živi kot zadnji kavboj v Bijeljini. In ravno skozi njegovo intimno zgodbo v njegovem mikrosvetu majhnega vrta ob hišici sredi blokovskega naselja v Bijeljini, se bo razkrivala neverjetna zgodba o moči posameznika, njegovi kljubovalnosti času in prostoru ter veri v dobro in pravičnost.