Prasica med najboljšimi filmi leta 2021

Film Prasica, slabšalni izraz za žensko je poharal sceno in bil med najboljšimi filmi leta 2021 tako v pregledu filmskega leta na portalu MMC (link do članka), kot tudi v Mladini (link do članka). Veseli smo in komaj čakamo redno distribucijo.

“Prasica Tijane Zinajić, zmagovalni film letošnjega Festivala slovenskega filma, kljub robatemu naslovu kar “poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov,” kot je v svoji utemeljitvi poudarila portoroška žirija, ki je pohvalila odmik od “v evropskem artfilmu trendovskega minimalizma”. In v resnici je film eklektičen plaz zasičenih barv, iskrivih, sočnih dialogov, natrpanih prostorov, glasbene in likovne umetnosti ter prepoznavnih ljubljanskih lokacij (na spomenik Rudolfa Maistra, ki ga protagonistka mirno identificira kot Marka Antonija, nikoli več ne boste gledali enako). Komična drama je duhovit katalizator jeze in nemoči, ki jo občuti milenijska generacija v primežu nenehnih gospodarskih kriz in eksistencialnih dvomov. Pooseblja jo slikarka Eva, ki ima težave z navajanjem na “odraslo” življenje: zapletla se je v zvezo z zasedenim moškim, v karieri se spopada z ustvarjalno blokado, večno je brez denarja – in po novem še brez menstruacije, kar je dodaten razlog za skrb. Bo ugotovila, da je “prasica” samo ženska, ki se je končno postavila zase? Redek slovenski film, ki nam ponudi romantičen par, za katerega lahko iskreno navijamo (Liza Marijina in Tosja Flaker Berce imata pred kamero neverjetno kemijo).”
– Ana Jurc, MMC RTVSLO

 

“Nekje na Metelkovi sedijo in kramljajo mlade konceptualne umetnice: prva ne more prehvaliti instalacije brazilske umetnice, ki uporablja mehke organske barve, jih vstavlja v vagino in potem pleše, druga hoče s svojimi slikami opozoriti na splošno zgrešenost percepcije ženskega telesa, tretja slika spolno prenosljive bolezni. Ja, nekaj za Janeza Janšo, antifena »izrojenih« in »parazitskih« konceptualnih umetnic. Simona Semenič in Maja Smrekar bi lahko o tem pisali knjige.”
– Marcel Štefančič, Mladina (ocena ZELO ZA)