• Prasica gre na Hrvaško

  Ja, res je. Film Prasica, slabšalno ime za žensko se odpravlja na pot po hrvaških kinematografih. Premiera bo 9. junija v Splitu, potem pa dalje.
  Zelo smo veseli in ponosni, več pa si lahko preberete tukaj.

   

  Prasica, srečno pot!

 • Premiera filma 2017

  V petek, 3. junija 2022, bodo gledalci v Areni Stožice podoživeli najvznemirljivejši športni trenutek v zgodovini naše države. V dokumentarnem filmu 2017, ki bo premierno prikazan na največjem filmskem platnu in v največji kino dvorani v Sloveniji, bodo spremljali našo reprezentanco od prvih pripravljalnih tekem do legendarne zmage in dviga pokala prvakov na evropskem prvenstvu v košarki v Carigradu. Vstopnice za ogled Telemach večerne premiere s spremljevalnim programom in posebnimi presenečenji so po ceni 10 € že na voljo na vseh prodajnih mestih Petrola in Eventima. Nakup vstopnic na tejle povezavi.

  V filmu 2017 je priznani slovenski pisatelj, scenarist in režiser Goran Vojnović gledalce popeljal v zakulisje evropskega košarkarskega prvenstva, na katerem je naša zlata reprezentanca s srčnostjo, vztrajnostjo in prijateljstvom dosegla neverjetno zmago in se zapisala v zgodovino. O dogodku, ki je leta 2017 združil vso Slovenijo, pripoveduje vseh 12 igralcev, selektor, trenerski štab, vodstvo reprezentance, doslej še nikdar viden arhivski material ter posnetki mednarodne košarkarske organizacije FIBA in televizijske hiše PRO Plus. Zgodbo so povzeli tako, kot so jo doživljali sami, zato se ponekod povsem razlikuje od tiste, ki jo poznajo navijači. Velikokrat pa namesto besed spregovorijo čustva, ki so se prebudila v pripovedovalcih. 2017 ni le film o športu, ampak tudi zgodba o moštvu, kolektivnem duhu in moči skupnosti, ki je v času vedno večjega individualizma vedno bolj pomembna.

  To so imeli v mislih tudi ustvarjalci filma 2017, ki so si želeli ta naš največji športni uspeh še enkrat doživeti v čim širšem krogu ljudi vseh starosti in iz vseh krajev Slovenije. Posebej pomembni se jim zdijo mladi gledalci. Zgodba o uspehu, ki je rezultat skupnega dela in močne medsebojne povezanosti, jih bo gotovo še bolj navdušila in navdahnila, če jo bodo spoznali v družbi svojih sovrstnikov in junakov na istem parketu, kjer se športno borijo za iste cilje.

  Spektakularna Telemach premiera dokumentarnega filma 2017, ki je nastal v sodelovanju produkcijske hiše December in Košarkarske zveze Slovenije s podporo Slovenskega filmskega centra bo tako celodneven športno-kulturni dogodek, na katerem se gledalcem obeta tudi obilica zabave. V dopoldanskem času bodo tribune naše največje dvorane zasedli osnovnošolci in srednješolci, ki si bodo poleg filma lahko ogledali še celoten športni park Stožice in razstavo zgodovinskih športnih dosežkov. V živo se bodo lahko preizkusili tudi v košarki in drugih športnih aktivnostih, ki bodo razvrščene ob dvorani Arena Stožice.

  Na večerni Telemach slavnostni premieri, ki se bo začela ob 20. uri, pa organizatorji pričakujejo športne navdušence in ljubitelje filma iz vse Slovenije, ki ne bodo želeli zamuditi tega edinstvenega dogodka. Tudi zanje pripravljajo čudovito doživetje z vrsto presenečenj, ki jih bodo postopoma razkrivali v tednih pred 3. junijem. Lahko pa vam že sedaj zaupamo, da se bodo dopoldanske in popoldanske projekcije udeležili nekateri člani zlate reprezentance, med katerimi je svoj nastop najavil tudi zlati kapetan Goran Dragić.

   

   

 • Kdaj in kje si lahko Inventuro pogledate v kinu?

  Inventura je zunaj!

  Veseli smo, da lahko Inventuro končno na ogled ponudimo širšemu občinstvu. Vsled premiere in popotovanja filma po slovenskih kinematografih, si lahko na TEJLE povezavi preberete tudi odličen intervju z režiserjem Darkom Sinkom za revijo Ekran. Super branje, je, priporočamo. Film pa tud. 🙂

   

  Se vidimo v kinu!

  04.05. – Kinodvor, Ljubljana / premiera / pred premiero ob 19:30 koncert skupine Momento Cigano / pogovor z ekipo filma po projekciji

  od 5.5. dalje v kinih (več projekcij) po vsej Sloveniji:

  – Kinodvor, Ljubljana
  – Mestni kino Domžale / pogovor z ekipo filma
  – Kolosej, Ljubljana
  – Cineplexx, Celje
  – Cineplexx, Kranj
  – Cineplexx, Maribor
  – Cineplexx, Novo Mesto
  – Cineplexx, Koper

  05.05.

  – Kino Sora, Škofja Loka
  – Kino Trbovlje

  06.05.
  – Maribox, Maribor / pogovor z ekipo filma
  – Sežana

  08.05.
  – Avditorij, Portorož / pogovor z ekipo filma
  – Sežana
  – Kino Sora, Škofja Loka

  09.05.
  – Kino Velenje

  10.05.
  – Kulturni dom Krško
  – Kulturni center Kočevje
  – Kulturni dom Slovenj Gradec

  11.05.
  – Metropol, Celje / pogovor z režiserjem
  – Mestni kino Domžale

  12.05.
  – Radovljica / pogovor z ekipo filma
  – Kino Odeon, Izola

  13.05.
  – Kino Odeon, Izola

  14.05.
  – Kinogledališče Tolmin / pogovor z ekipo filma
  – Kino Brežice
  – Kino Slovenska Bistrica

  15.05.
  – Kino Rogaška Slatina
  – Kulturni dom Cerknica
  – Kino Trbovlje
  – Kino Radol’ca, Radovljica

  17.05.
  – Mestni kino Domžale

  19.05.
  – Mestni kino Ptuj / pogovor z ekipo filma

  22.05.
  – Kino Velenje

  23.05.
  – Mestni kino Domžale

  24.05.
  – Filmsko gledališče Idrija

  27.05.
  – Medvode / pogovor z ekipo filma
  – Kino Šmarje pri Jelšah

 • Čas je za Inventuro!

  Boris Robič je, kot rečemo, običajen človek. A nekega dne po večerji doživi brutalen napad, ne da bi bilo jasno od koga. V policijski preiskavi se izkaže, da ni nobenih osumljencev, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni v sporu z nikomer –  zdi se popolnoma nezanimiv človek za odstrel. Izgleda, da je šlo za naključje, zato policija čez čas preiskavo ustavi.

   

  A Boris se s tem ne more sprijazniti in začne raziskovati sam. Pri iskanju potencialnih storilcev se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot si je lahko predstavljal in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija.

   

  Inventura v kinematografih od 5.5.2022!

 • Prasica v kinu – seznam projekcij

  Vas zanima, kje si boste lahko Prasico ogledal v kinu? Lahko nehate iskat, spodaj smo vam spisali seznam projekcij. Uživajte v filmu! 🙂

   

  od: 19.3. 2022
  – Mestni kino Domžale

  od: 20.3. 2022
  – Lutkovno gledališče Maribor
  – Kino Vrhnika

  od: 22.3. 2022
  – Kulturni center Delavski dom Zagorje

  od: 23.3.2022
  Art kino Odeon, Izola

  od: 24.3. 2022
  – Kinodvor, Ljubljana
  LJ Kolosej
  – LJ Komuna
  – LJ Bežigrad
  – Idrija
  – Cineplexx – Kranj
  – Cineplexx – Maribor
  – Cineplexx – Celje
  – Cineplexx – Koper
  – Cineplexx – Novo mesto
  – Cineplexx – Murska Sobota

  od: 25.3. 2022
  – Kulturni dom Slovenj Gradec
  – Kino Sora, Škofja Loka

  od: 26.3. 2022
  – Kinogledališče Tolmin
  – Linhartova dvorana, Radovljica
  – Kino Velenje

  od: 27.3. 2022
  – Kulturni dom Krško
  – Kino Pivka
  – Avditorij Portorož

  od: 29.3. 2022
  – Kosovelov dom Sežana

  od: 31.3. 2022
  – Mestni kino Ptuj
  – Gledališče Park, Murska Sobota

  od: 1.4. 2022
  – Kino Črnomelj

  3.4.2022

  – Kulturni dom Cerknica

  od: 5.4. 2022
  – Kulturni center Kočevje

  od: 7.4. 2022
  – Delavski dom Trbovlje

  od: 22.4. 2022
  – Kulturni dom Nova Gorica
  – Kulturni dom Medvode

 • Prasica osvojila Beograd

  Ravnokar smo se vrnili iz Beograda, kjer smo Prasico predstavili na mednarodnem filmskem festivalu FEST. Publika je bila navdušena, mi pa tudi.

   

  Naslednja postaja: Premiera + koncert 18. marca v Kino Šiška, potem pa naprej po slovenskih kinematografih. V Kinu Šiška bo v sklopu premiere na ogled tudi skupinska razstava likovnih del iz filma, saj likovna umetnost v filmu igra veliko vlogo. Glavna protagonistka filma Eva (Liza Marijina) je navsezadnje slikarka. Izvrstni mladi umetniki in umetnice Petra Korent, Petar Zekić, Boris Beja, Tina Sapundžić, Monika Slemc in Klara Šlenc, ki so za film prispevali svoja dela.

 • Prasica: Premiera in koncert v Kinu Šiška!

  Filmski prvenec režiserke Tijane Zinajić in scenaristke Ize Strehar je na Festivalu slovenskega filma pobral sedem vesen, tudi glavno nagrado žirije za najboljši celovečerni film in nagrado občinstva. Na festivalu LIFFE je Prasica v hipu razprodala vse ljubljanske projekcije.

   

  Najbolj vroč slovenski film v zadnjem času bo kinematografsko premiero doživel v petek, 18. 3. 2022, v CUK Kino Šiška.

   

  Lokacija ni naključna, saj bodo po projekciji filma in pogovoru z ekipo oder zavzeli glasbeniki, ki so prispevali glasbo za film. Med njimi najdemo najbolj markantno slovenska indie rock zasedbo Koala Voice, (t)rap prvake Matter, mojstre zvočno-liričnega artpunka balans, novega trubadurja z žametnim glasom in ostrim jezikom Popotnika, legendarno hardcore zasedbo Pizda Materna, svež ljubljanski rap dvojec PTČ, mednarodno uspešnega producenta in didžeja Ichisana, vsestranskega umetnika in zastavonošo eksperimentalnih beatov Blaža, nežno zasanjan synth-pop kvartet Futurski, udarne grenko-sladke in sila nalezljive Čao Portorož, mojstra jazz trobente Tomaža Gajšta z vrhunsko zasedbo ter posebnega gosta, večnega Ota Pestnerja. Kot edina predstavnica iz tujine bo iz Beograda na Šiškin oder priletela ena najbolj pomembnih sodobnih raperk iz regije, Sajsi MC.

 • Prasica tudi v Beogradu

  Nadnavdušeni smo, da bo film Prasica, slabšalni izraz za žensko, predstavljen tudi na filmskem festivalu FEST v Beogradu.

  Gremo, Kučka! 😉

   

 • Prasica med najboljšimi filmi leta 2021

  Film Prasica, slabšalni izraz za žensko je poharal sceno in bil med najboljšimi filmi leta 2021 tako v pregledu filmskega leta na portalu MMC (link do članka), kot tudi v Mladini (link do članka). Veseli smo in komaj čakamo redno distribucijo.

  “Prasica Tijane Zinajić, zmagovalni film letošnjega Festivala slovenskega filma, kljub robatemu naslovu kar “poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov,” kot je v svoji utemeljitvi poudarila portoroška žirija, ki je pohvalila odmik od “v evropskem artfilmu trendovskega minimalizma”. In v resnici je film eklektičen plaz zasičenih barv, iskrivih, sočnih dialogov, natrpanih prostorov, glasbene in likovne umetnosti ter prepoznavnih ljubljanskih lokacij (na spomenik Rudolfa Maistra, ki ga protagonistka mirno identificira kot Marka Antonija, nikoli več ne boste gledali enako). Komična drama je duhovit katalizator jeze in nemoči, ki jo občuti milenijska generacija v primežu nenehnih gospodarskih kriz in eksistencialnih dvomov. Pooseblja jo slikarka Eva, ki ima težave z navajanjem na “odraslo” življenje: zapletla se je v zvezo z zasedenim moškim, v karieri se spopada z ustvarjalno blokado, večno je brez denarja – in po novem še brez menstruacije, kar je dodaten razlog za skrb. Bo ugotovila, da je “prasica” samo ženska, ki se je končno postavila zase? Redek slovenski film, ki nam ponudi romantičen par, za katerega lahko iskreno navijamo (Liza Marijina in Tosja Flaker Berce imata pred kamero neverjetno kemijo).”
  – Ana Jurc, MMC RTVSLO

   

  “Nekje na Metelkovi sedijo in kramljajo mlade konceptualne umetnice: prva ne more prehvaliti instalacije brazilske umetnice, ki uporablja mehke organske barve, jih vstavlja v vagino in potem pleše, druga hoče s svojimi slikami opozoriti na splošno zgrešenost percepcije ženskega telesa, tretja slika spolno prenosljive bolezni. Ja, nekaj za Janeza Janšo, antifena »izrojenih« in »parazitskih« konceptualnih umetnic. Simona Semenič in Maja Smrekar bi lahko o tem pisali knjige.”
  – Marcel Štefančič, Mladina (ocena ZELO ZA)

   

   

 • Mama Mara piči dalje

  Veseli smo, da smo z našim koproducentskim projektom, celovečernim igranim filmom Mama Mara srbske režiserke in igralke Mirjane Karanović, uspeli priti do 170.000 evrov finančne podpore sklada sveta Evrope za filmske koprodukcije Eurimages.

  Film govori o Mari (50), uspešni podjetnici in mami samohranilki, ki zaradi srčnega infakrta nenadoma izgubi sina Nemanjo, starega 18 let. Ker se ne more spopasti z izgubo svojega edinca, se zapira pred svojo družino in prijatelji. Travmo zakoplje globoko vase, in ko spozna 25-letnega Milana, pristane na fizični odnos z njim, brez obveznosti.

  Za povezavo do novice, klikni SEMLE. 🙂

   

   

   

   

   

 • Film Inventura v Beogradu!

  Veseli smo, da se je Sinkov film Inventura uvrstil v tekmovalni program beograjskega Festivala avtorskega filma.

  Sam gremo! ?

   

   

 • Intervju z Darkom Sinkom

  Na portalu Filmologija si lahko preberete intervju z Darkom Sinkom, režiserjem filma Inventura, kjer med drugim pove, da moraš, če se hočeš v Sloveniji ukvarjati s filmom, “biti malo čuden”. V bistvu bi se kar strinjali, ja. 🙂

  Uživajte v branju, veseli smo, da smo del te zgodbe!

  Vir fotografije: Instagram račun  @filmologija

 • Prasica in Inventura tudi na festivalu LIFFE 2021

  Na sporedu prihajajočega festivala LIFFE, ki se bo letos odvijal med 10. in 21. novembrom, bosta tudi naša dva filma, Prasica, slabšalni izraz za žensko in Inventura. Oba filma bosta na voljo tako za ogled v kinodvorani, kot tudi preko spletne projekcije.

  Vstopnice lahko kupite tukaj in tukaj.

  Uživajte v ogledu, mi smo ful veseli, da smo zraven.

 • Ena nagrada za drugo na Festivalu slovenskega filma 2021

  Filma Inventura ter Prasica, slabšalni izraz za žensko sta na minulem Festivalu slovenskega filma pobrala skupno kar 14 nagrad Vesna, med drugimi vesno za najboljši celovečerni film ter vesno za najboljšo režijo. Vlade in Lija se iskreno zahvaljujeva  ekipama obeh filmov pred in za kamero, ter vsem, ki so nam pomagali in stali ob strani v teh res težkih časih za kulturo in slovenski  film. Politiki bodo pozabljeni, zgodbe ostajajo za vedno. Pičimo dalje!

  Utemeljitve žirije

  Film Prasica, slabšalni izraz za žensko je film, ki nas je nabolj presenetil in očaral. Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije,” je svoj izbor za najboljši celovečerni film utemeljila žirija, ki je vesno za najboljšo režijo podelila Darku Sinku za film Inventura. “Film je na prvi pogled videti nevsiljiv in zadržan, a je vsaka njegova minuta domišljeno zrežirana. Režiser z natančnostjo kreira ritem in tok pripovedi. V svoji slogovni enovitosti in zadržanosti Inventura odseva negotovost, frustracije in strah, ki ga občutimo, medtem ko nam življenje polzi v obstranskost,” je žirija zapisala v utemeljitvi.

  Oba filma bosta svojo pot nadaljevala na Liffu, prihodnje leto (februarja in marca) pa začela svojo turnejo po slovenskih kinematografih.

   

  Prasica, slabšalni izraz za žensko:
  ? Najboljša kostumografija: Matic Hrovat
  ? Najboljša scenografija: Neža Zinajić
  ? Najboljša stranska ženska vloga: Anuša Kodelja
  ? Najboljša glavna ženska vloga: Liza Marijina
  ? Najboljši scenarij: Iza Strehar
  ? Najboljši celovečerni film: Prasica, slabšalni izraz za žensko
  ? Najboljši film po izboru občinstva: Prasica, slabšalni izraz za žensko

  Inventura:

  ? Najboljša moška vloga: Radoš Bolčina
  ? Najboljša stranska moška vloga: Dejan Spasić
  ? Vesna za najboljšo izvirno glasbo: Matija Krečič za film Inventura
  ? Vesna za najboljšo režijo: Darko Sinko

   

   

  Avtorja fotografij: Katja Goljat in Matjaž Rušt

   

 • Mladi levi: Polnost časa