Ena nagrada za drugo na Festivalu slovenskega filma 2021

Filma Inventura ter Prasica, slabšalni izraz za žensko sta na minulem Festivalu slovenskega filma pobrala skupno kar 14 nagrad Vesna, med drugimi vesno za najboljši celovečerni film ter vesno za najboljšo režijo. Vlade in Lija se iskreno zahvaljujeva  ekipama obeh filmov pred in za kamero, ter vsem, ki so nam pomagali in stali ob strani v teh res težkih časih za kulturo in slovenski  film. Politiki bodo pozabljeni, zgodbe ostajajo za vedno. Pičimo dalje!

Utemeljitve žirije

Film Prasica, slabšalni izraz za žensko je film, ki nas je nabolj presenetil in očaral. Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije,” je svoj izbor za najboljši celovečerni film utemeljila žirija, ki je vesno za najboljšo režijo podelila Darku Sinku za film Inventura. “Film je na prvi pogled videti nevsiljiv in zadržan, a je vsaka njegova minuta domišljeno zrežirana. Režiser z natančnostjo kreira ritem in tok pripovedi. V svoji slogovni enovitosti in zadržanosti Inventura odseva negotovost, frustracije in strah, ki ga občutimo, medtem ko nam življenje polzi v obstranskost,” je žirija zapisala v utemeljitvi.

Oba filma bosta svojo pot nadaljevala na Liffu, prihodnje leto (februarja in marca) pa začela svojo turnejo po slovenskih kinematografih.

 

Prasica, slabšalni izraz za žensko:
? Najboljša kostumografija: Matic Hrovat
? Najboljša scenografija: Neža Zinajić
? Najboljša stranska ženska vloga: Anuša Kodelja
? Najboljša glavna ženska vloga: Liza Marijina
? Najboljši scenarij: Iza Strehar
? Najboljši celovečerni film: Prasica, slabšalni izraz za žensko
? Najboljši film po izboru občinstva: Prasica, slabšalni izraz za žensko

Inventura:

? Najboljša moška vloga: Radoš Bolčina
? Najboljša stranska moška vloga: Dejan Spasić
? Vesna za najboljšo izvirno glasbo: Matija Krečič za film Inventura
? Vesna za najboljšo režijo: Darko Sinko

 

 

Avtorja fotografij: Katja Goljat in Matjaž Rušt